poniedziałek, 4 czerwca 2012

Okoń europejski Perca fluviatilis

Okoń jest smaczną rybą,której mięso cenione jest już od tysięcy lat.W przeszłości ości i łuski wykorzystywane były do wyrobu klejów i ozdób.
Okoń zazwyczaj osiąga 2 kg wagi,największe osobniki mogą jednak dorastać nawet do 4 kg.Mówi się,że okoń„bierze na wszystko”,dlatego też od dawna jest popularną rybą wśród wędkarzy.
WYSTĘPOWANIE
Rzeki i jeziora w całym kraju,a także słonawe wody zatok Bałtyku.
STAN
Populacje okonia na terenie Polski są w dobrym stanie.Jedynie liczebność populacji zamieszkujących północną część Bałtyku wykazują tendencję spadkową.
Czy wiesz,że?
  • W mało żyznych wodach,zawierających znaczne ilości azotanów,występują bardzo liczne populacje skarłowaciałych okoni. 
  • Połowy rekreacyjne okonia są dziewięciokrotnie większe niż te wykonywane przez zawodowych rybaków.
Zalecenia:zielone światło 
Kupuj bez obaw okonie pochodzące z wód słodkich i od lokalnych rybaków przybrzeżnych.Unikaj kupowania ryb mniejszych niż 15 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz