Okoń jest smaczną rybą,której mięso
cenione jest już od tysięcy lat.W przeszłości ości i łuski
wykorzystywane były do wyrobu klejów i ozdób.
Okoń
zazwyczaj osiąga 2 kg wagi,największe osobniki mogą jednak dorastać
nawet do 4 kg.Mówi się,że okoń„bierze na wszystko”,dlatego też od
dawna jest popularną rybą wśród wędkarzy.
WYSTĘPOWANIE
Rzeki i jeziora w całym kraju,a także słonawe wody zatok Bałtyku.
STAN
Populacje
okonia na terenie Polski są w dobrym stanie.Jedynie liczebność
populacji zamieszkujących północną część Bałtyku wykazują tendencję
spadkową.
Czy wiesz,że?
- W mało żyznych wodach,zawierających znaczne ilości azotanów,występują bardzo liczne populacje skarłowaciałych okoni.
- Połowy rekreacyjne okonia są dziewięciokrotnie większe niż te wykonywane przez zawodowych rybaków.
Zalecenia:zielone światło
Kupuj bez obaw okonie pochodzące z wód słodkich i od lokalnych rybaków przybrzeżnych.Unikaj kupowania ryb mniejszych niż 15 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz