Szprot przypomina śledzia,ale osiąga
mniejsze wymiary.Podobnie jak w przypadku śledzi,wymiary
poszczególnych podgatunków mogą się bardzo od siebie różnić.
Szprot
bałtycki ma mniejszą zawartość tłuszczu i inny smak niż szprot
pochodzący z Oceanu Atlantyckiego.Ryby z Bałtyku odławiane są głównie w
celu produkcji konserw,takich jak„sardynki”lub„byczki”oraz na
mączkę rybną i olej rybny.
WYSTĘPOWANIE
Szprot występuje w Bałtyku,Morzu Północnym i Morzu Śródziemnym.
STAN
Szprot w Bałtyku nie jest obecnie zagrożony.
Zalecenia:zielone światło
Kupuj szprota bez obaw.Stanowi niższe ogniwo łańcucha
pokarmowego.Z punktu widzenia zasobów spożywanie takich organizmów jest
korzystniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz