poniedziałek, 4 czerwca 2012

Szprot Sprattus sprattus

Szprot przypomina śledzia,ale osiąga mniejsze wymiary.Podobnie jak w przypadku śledzi,wymiary poszczególnych podgatunków mogą się bardzo od siebie różnić.
Szprot bałtycki ma mniejszą zawartość tłuszczu i inny smak niż szprot pochodzący z Oceanu Atlantyckiego.Ryby z Bałtyku odławiane są głównie w celu  produkcji konserw,takich jak„sardynki”lub„byczki”oraz na mączkę rybną i olej rybny.
WYSTĘPOWANIE
Szprot występuje w Bałtyku,Morzu Północnym i Morzu Śródziemnym.
STAN
Szprot w Bałtyku nie jest obecnie zagrożony.
Zalecenia:zielone światło
Kupuj szprota bez obaw.Stanowi niższe ogniwo łańcucha pokarmowego.Z punktu widzenia zasobów spożywanie takich organizmów jest korzystniejsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz