Łosoś może osiągać 150 cm długości i ważyć
do 45 kg.Rzadko spotyka się jednak ryby większe niż 20 kg. W polskich
sklepach spotkać możemy trzy odmiany tej ryby:łososia bałtyckiego,łososia norweskiego pochodzącego z hodowli oraz łososia pacyficznego.
Łososie pacyficzne(Oncorhynchus spp.),zaliczane do rodziny łososiowatych(Salmonidae),występują w wodach Morza Arktycznego,północnej części Oceanu
Spokojnego oraz w ich zlewiskach.Charakteryzują się mocną,dobrze
umięśnioną budową ciała,posiadają płetwę tłuszczową na grzbiecie przed
płetwą ogonową.Ubarwienie ciała srebrzysto-oliwkowe,w okresie tarła
ulega znacznym zmianom,szczególnie u samców,u których zachodzą zmiany
morfologiczne-na grzbiecie powstaje garb,szczęki wyginają się na
kształt haka.Dojrzałe płciowo łososie pacyficzne,podobnie jak
łosoś bałtycki,wchodzą na tarło do rzek i potoków,pokonując nieraz
odległość od kilku do kilku tys.km.Pożywienie łososi
pacyficznych stanowią mniejsze ryby oraz bezkręgowce.Ikra łososi
pacyficznych służy do wyrobu czerwonego kawioru a mięso koloru
pomarańczowego posiada wysoką wartość konsumpcyjną.
WYSTĘPOWANIE
Wody Morza Arktycznego,północna część Oceany Spokojnego oraz ich zlewiska
STAN
Populacja łososia pacyficznego poławianego u wybrzeży Alaski jest stabilna–poławiane tam ryby posiadają certyfikat MSC.
Zalecenia:zielone światło
W polskich sklepach jest już dostępny łosoś pacyficzny,poławiany u
wybrzeży Alaski,posiadający certyfikat MSC-można go spożywać bez
obaw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz