Jedzenie ryb od wieków utożsamiane jest ze zdrowym stylem życia.Potwierdzają to badania naukowe–wybór mięsa ryb jako źródła białka w
codziennej diecie korzystnie wpływa na organizm.Niestety zasoby ryb na
świecie drastycznie maleją–3 na 4 stada komercyjnie poławianych
gatunków są zagrożone wyginięciem,głównie na skutek nadmiernych
połowów.Musimy działać w celu ich ochrony–aby zapewnić przetrwanie gatunków oraz zdrowe źródło pożywienia przyszłym pokoleniom.W
wydanym po raz trzeci przez WWF Polska poradniku„Jaka ryba na obiad?”znalazły się informacje na temat najczęściej spotykanych w handlu ryb i
owoców morza.Informacje te pomogą wybrać podczas zakupów te ryby i
owoce morza,których przetrwanie nie jest zagrożone.
Pamiętaj–to od twoich codziennych wyborów konsumenckich zależy jakie gatunki łowią rybacy i które z nich przetrwają!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz